Utdrag ur belastningsregister för ledare

10 NOV 2019 11:24
  • Uppdaterad: 10 NOV 2019 11:24

Rutin utdrag ur belastningsregistret
Rutinen är reviderad 2020-01-14

Från och med 2020 är det ett krav från riksidrottsförbundet att barn- och ungdomsledare, samt anställda som arbetar med barn och ungdomar, ska visa ett s.k. begränsat utdrag ur belastningsregistret. Enligt riksidrottsförbundet webbsida (frågor och svar 2020-01-08) gäller det ledare som har uppgifter som innebär direkt och regelbunden kontakt med barnen (återkommande direktkontakt). Föreningen har barn- och ungdomsledare som har uppdrag som inte är regelbundet/återkommande. Som riktmärke definierar Bredareds IF att regelbunden/återkommande innebär om personen har uppgift som ledare för barn och ungdomar fler än sex gånger under ett år.

1. Respektive kommitté meddelar föreningsadministratör senast april månad varje år vilka barn- och ungdomsledare som verksamheten har. Kommitté meddelar också när ny ledare börjar under året.
  2. Föreningsadministratör mailar ledarna, hänvisar till detta dokument och denna rutin och ber dem visa registerutdrag. Ledare ska inom två år visa upp ett nytt utdrag enligt denna rutin, d.v.s. utdraget görs vartannat år.
  3. Ledare begär begränsat utdrag från belastningsregistret från Polisen https://polisen.se/tjanster-tillsand/belastningsregistret/ . Ledaren visar utdraget till föreningsadministratör.
  4. Föreningsadministratör läser utdraget och noterar i avsedd förteckning att föreningen har sett utdraget. Om utdraget innehåller händelser som kan påverka personens lämplighet att vara barn- och ungdomsledare ska föreningens ordförande och personalansvarig, tillsammans med ordförande i aktuell kommitté fatta beslut om hur föreningen ska agera.
  5. Föreningsadministratör lämnar tillbaka utdraget till ledaren. Föreningen sparar alltså inte utdragen, men med en notering om att föreningen har sett utdraget. Förteckningen sparas på kansliet.

Om inte föreningsadministratör är på plats kan föreningens ordförande eller personalansvarig utföra uppgifterna ovan.

På riksidrottsförbundet webbplats finns ytterligare information om kravet om utdrag ur belastningsregistret.

Skribent: Webbredaktören