Utdrag från dokumentet Säker och trygg förening
Bredareds IF tar avstånd från mobbing och handlingar som kan uppfattas som kränkande och alla former av diskriminering (sexuella trakasserier är en form av diskriminering). Bredareds IF ser det som en självklarhet att samtliga i vår verksamhet är uppmärksamma på denna typ av handlingar. Vi alla som är aktiva i föreningen har ett ansvar för att bidra till en sund miljö och positiva attityder.
Som ledare är det särskilt viktigt att uppmuntra ett gott kamratligt beteende och motverka alla former av mobbing, kränkande behandling och diskriminering. Respektive kommitté ska arbeta förebyggande t.ex. genom dialog vid ledarträffar.
Om det ändå skulle inträffa en händelse är det viktigaste att vi agerar. Och att vi agerar omgående.
Den som är osäker på om händelsen är något som föreningen ska agera på eller osäker på hur man ska agera, ska kontakta någon i sin kommitté eller någon i styrelsen.
Rutiner händelse
När en händelse inträffar:
1. Omgående stävja händelsen om den uppmärksammas när den sker.
2. Omgående ha ett enskilt samtal mellan berörda ledare och aktuell aktiv/förälder/annan där aktiv/förälder uppmärksammas om händelsen. Är den aktive under 18 år ska den aktives föräldrar informeras.
3. Berörda ledare samtalar med samtliga inblandade och tillsammans kommer man överens om hur framtiden ska se ut.
4. Om ledare inte kan hantera situationen ska ledaren lyfta frågan i första hand till kommittén i andra hand till styrelsen.
Om ledare uppträder olämpligt:
1. Enskilt samtal mellan ledare och representant från kommitté eller styrelse. I första hand är det kommitténs ordförande, i andra hand någon som denne utser.
2. Styrelsens ordförande eller vice ordföranden ska informeras.
3. Om inblandade inte kan hantera situationen ska frågan lyftas till styrelsen för hantering.