Bredareds IF -glädje och gemenskap
SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
Bredareds Idrottsförening
Fotboll
Ledarhandbok Bredareds IF

Här testar vi att bygga upp en ledarhandbok. Syftet med ledarhanboken är att vara ett stöd för rollen att vara ledare i Bredareds IF.

Ledarhandboken består av fem delar

Del 1 Att vara ledare

Del 2 Föreningen

Del 3 Praktisk information

Del 4 Regler och rutiner

Del 5 Ekonomi

Ledarhandbok Del 1 Att vara ledare
 
Ord på vägen till dig som är ledare i Bredareds IF

Tack för att du vill engagera dig och vara ledare i Bredareds IF! Att vara ledare är att vara en möjliggörare för att barn och ungdomar ska få utöva idrott – med alla de positiva effekter det ger på psykisk och fysisk hälsa.

 

Föreningens viktigaste uppgift är att hjälpa barn, unga och vuxna att utvecklas inom idrotten och samtidigt som människor. 

 

Att vara ledare innebär ett stort ansvar, men ger också oerhört mycket tillbaka.


Som ledare hjälper du barn och ungdomar att utvecklas inom idrotten, dessutom bidrar du som förebild till deras utveckling som människor under en viktig period i deras liv. Ledare är och ska i alla sammanhang vara föredömen för de aktiva. Ledare ska därför uppträda på ett korrekt och föredömligt sätt gentemot sina egna och motståndarens spelare och ledare samt mot funktionärerna. Ledare ska följa klubbens riktlinjer och policies – se dokumentet. Säker och trygg förening. 

 

Din uppgift som ledare är att bidra till att förverkliga de aktivas drömmar, inte dina egna. Ledare i Bredareds IF representerar inte bara sig själva och sitt lag/team utan hela föreningen. Därför förväntas av dig att du visar respekt för motståndare och domare och framförallt behandlar andra idrottande med respekt, positiv feedback och uppmuntran.

 

Som ledare i Bredareds IF ska du alltid arbeta för att skapa de bästa förutsättningarna att utveckla så många som möjligt så länge och så bra som möjligt. Det innebär att du måste se till att alla känner sig utvalda, sedda och kompetenta. Och att alla inom fotbollen får chans att spela från start. 

 

 

Värdegrund

Föreningens värdegrund är 
glädje och gemenskap
allas rätt att vara med
rent spel
Läs mer på sidan om Värdegrund.

Utbildning för att utvecklas och utveckla

Alla ledare i Bredareds IF erbjuds kontinuerlig utbildning som föreningen bekostar/subventionerar.

 

Inom fotbollen finns en utbildningstrappa hos Västergötlands fotbollsförbund från den inledande introduktionskursen för knattelagens föräldraledare till ungdomsledarnas basutbildningar.

 

Ett annat sätt att ge ledarna kontinuerligt stöd i arbetet är regelbundna möten där möjlighet ges till erfarenhetsutbyte och ömsesidiga tips och råd.

Trivselregler (fotbollen)
 • Vi spelar schysst fotboll och behandlar våra motståndare med respekt.
 • Barnen tycker att det är roligare att spela med vårt publikstöd.
 • Vi har ett vårdat språk och föregår med gott exempel. 
 • Vi är alla olika och unika, och lika mycket värda!
 • Vi lämnar coachningen åt tränarna och vi respekterar de beslut som görs av domare, lagledare och tränare.
 • Domarna är oftast ungdomar och de gör sitt bästa! 
 • Här bygger vi idrott på glädje och gemenskap. 
 • Spelarna du ser i matchen är barn - du är viktig för deras utveckling. 
 • Vi sätter fair play i centrum.
 • Kom ihåg - Vi ska ha roligt tillsammans!
Information om försäkringar

Ledare och aktiva är försäkrade genom riksidrottsförbundet och specialförbunden. Då denna typ av försäkringar i regel har relativt låga ersättningsnivåer rekommenderar vi att man har egen försäkring. Läs mer om försäkringar. 

Rabatter

Genom riksidrottsförbundet, fotbollsförbundet och orienteringsförbundet har vi tillgång till rabatter. 

Logi och resor (riksidrottsförbundet)

Blomsterbud Euroflorist (riksidrottsförbundet)

Fysioterapeut (orientering)

För de som tränar och tävlar inom orienteringsverksamheten ingår, genom försäkringen genom Svenska Orienteringsförbundet, tjänsten Råd och Vård för idrottsskador. Hit ringer du för att prata med en fysioterapeut om hur du förebygger, behandlar och anmäler idrottsskador.  Läs mer på folksams webbplats.

Registrera lärgrupper SISU

Vi ska registrera alla våra lärgrupper till SISU.

 

Genom att registrera lärgrupper bygger vi upp resurser hos SISU som vi kan använda att bekosta litteratur, utbildning, föreläsare m.m.

 

En lärgrupp kan genomföras när och var som helst, antingen i anslutning till ett planerat möte eller under flera helt separata träffar. Vi ska vara tre personer eller fler och träffas i 45 minuter eller längre. Deltagarna ska vara 13 år och äldre.

 

Exempel på möten som vi ska registrera som lärgrupper är möten med kommitté, arbetsutskott och styrelse samt när vi träffas för att planera fotbollscuper, tävlingar, träningar, fester, avslutningar. Det kan också var föräldraträffar.

 

Rutin

 • Anmäl gruppen (helst före start) till Gunnar på kansliet. 
 • Lämna lista på deltagare, tider m.m. (mall för rapportering finns) till Gunnar på kansliet. 
 • Gunnar registrerar lärgruppen i idrottonline.

Alla lärgupper ska vara registrerade senast 10 december. 

Vi vill veta vad du tycker

Vi vill veta dina tankar och idéer. Hör av dig till ordföranden i styrelsen eller kommittén eller hör av dig till någon annan i kommittén om du har synpunkter på träning, material, anläggningar eller annat.

Årsplanering

Bilden visar många av de aktiviteter som vi genomför i Bredareds IF:

 
Samarbetspartners
Våra sociala medier